Jatkuvan kehittämisen sijaan syvempää kehittymistä

Ihminen tarvitsee luontaisesti perusturvallisuuden tunnetta. Pidämme siitä, että elämässä on asioita, jotka toistuvat samalla tavalla. Rutiinit ja automaatio säästävät luonnollisesti energiaa! Muutostilanteet koetaankin usein stressaaviksi ja energiaa kuluttaviksi. Ehkäpä sen vuoksi monissa organisaatioissa ei haluta tai uskalleta tehdä suuria muutoksia? Tasaisuus ja ennakoitavuus luovat turvaa. Uskotaan kehittämiseen ennemmin jatkuvan parantamisen kautta, mutta tällöin harvemmin tapahtuu todellista muutosta.

Haasteita tulee silloin, kun ympäröivä maailma muuttuukin nopeammin kuin organisaatio kehittyy. Ja samaan aikaan pidämme perusturvallisuudesta ja vakaudesta. Emme tahdo muuttua tai näe sille suurta tarvetta, ja energia tai motivaatio eivät aina riitä. Mitä tällöin tapahtuu? Organisaation kehitys hidastuu, jopa pysähtyy. Kilpailijat, jotka vastaavat ympäristön muuttumisen uusiin vaatimuksiin, menevät ohi.

Jatkuvaa kehittämistä toki tarvitaan myös. Sitä, että kouluttaudumme nykytehtäviemme tasalle, opimme uusia taitoa ja lisäämme osaamistamme, kutsutaan horisontaaliseksi kehittymiseksi. Olemme tehokkaampia nykyisellä kehitystasolla. Käytännössä kehitämme asiantuntijuuttamme: käymme kursseja, opiskelemme kieliä, luemme kirjoja jne. Toki tietojen, taitojen ja osaamisen päivittäminen on tarpeen ja välttämätöntä – mutta luoko se lopulta todellista kilpailuetua? Kilpailijayritykset tekevät takuulla samaa…

Millaista kehittämistä siis tarvitaan? Entä jos joskus olisikin pienempien muutosten ja parannusten sijaan aika vaihtaa niin sanotusti koko käyttöjärjestelmä uudeksi? Ja miten se tehdään – silloin kun organisaatioissa henkilöstövaihdoksiakaan ei suuremmassa mittakaavassa ole mahdollista tehdä? Miten yksilö ja organisaatio voivat siis kehittyä kohtaamaan uuden ajan haasteet? Jotkut ovat luontaisesti halukkaampia muutokselle kuin toiset, ja kehittäminen vaatii aina aikaa, sopeutumista ja ymmärrystä.

Syvempi, pysyvämpi muutos voi tapahtua silloin, kun kehitämme vertikaalista osaamistamme. Se tarkoittaa sitä, että laajennamme ajatteluamme, ymmärrämme syvemmin itseämme: omia ajatuksiamme, tunteitamme, reaktioitamme. Ihmisen persoona kasvaa siten, että syntyy laajempaa ymmärrystä asioiden välisistä yhteyksistä. Asenteemme ympäröivää maailmaa kohtaan muuttuu. Näemme toisten vahvuudet kirkkaammin, hahmotamme laajat kokonaisuudet ja systeemit. Siirrymme yksilökeskeisyydestä yhä enemmän luomaan yhdessä, arvostaen moninaisuutta, kehittyen jatkuvasti, palautetta hakien. Vertikaalinen kehitys saattaa siis johtaa jopa uudelle johtamisen toimintalogiikan tasolle (lisää toimintalogiikoista https://www.essenti.fi/single-post/2017/06/15/Miksi-oman-toimintalogiikan-kehitt%C3%A4minen-kannattaa).

Essenti

Entä miten käytännössä sitten yksilö ja organisaatio pääsevät vertikaalisen kehittymisen suuntaan? Tarvitaan kehittämisen lisäksi myös luopumista, vanhoista ajattelumalleistamme. Einsteinin sanoin: ”Olemme luoneet nykyisen maailman ajattelullamme, joten emme voi muuttaa sitä ilman, että muutamme ajattelutapaamme.”

Konkreettisia keinoja ajattelun laajentamiselle ovat mm. omalle epämukavuusalueelle meneminen, kasvun asenteen omaksuminen (haasteet nähdään oppimiskokemuksina), syvempi itsetuntemus (mm. Luontaiset Taipumukset-analyysi tai Global Leadership Profile apuna nykytilanteen analysoinnissa), kokeneemman henkilön, vaikkapa mentorin tai coachin avulla asioiden työstäminen ja käytäntöön vienti. Myös meditaatio, mindfulness tai vastaava auttaa kehittämään itsensä syvempää ymmärrystä. Business Coach erityisesti on erinomainen peili silloin, kun haluamme nähdä omien pään sisäisten rajoitteiden, uskomusten ja pelkojen taakse ja näkemään todellinen potentiaalimme.

Vaikka emme haluaisi aina muuttua, se on kuitenkin ihmiselämässä sisäänrakennettua. Jos vastustamme muutosta, elämä saattaa tuoda eteen suuren elämänmullistuksen, joka haastaa meitä väistämättä kasvamaan. Pitkällä aikavälille vähemmän kivulias ratkaisu olisi muuttumattomuuden asenteen sijaan asennoitua kasvun asenteen polulle. Tervetuloa mukaan!

Sanna Niemelä

Sanna Niemelä on sertifioitu Business Coach, jonka yritys Essenti Oy tarjoaa henkilöstön kehittämisen palveluja, tiimi- ja johtoryhmävalmennuksia, yksilövalmennuksia ja laajempia organisaatioiden kehittämisohjelmia.

Sanna Niemelä Essenti  

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s