HHJ-koulutus tehostaa hallitustyötä

Monella PK-yrityksellä on haasteena hallituksen riittävä osaaminen tulevien haasteiden kannalta, varsinkin kun vaihtuvuus hallituksissa on vähäistä. Huoli ilmenee kauppakamareiden PK-hallitusbarometrissä, johon vastasi 1200 yrityksen edustajaa eri puolilta Suomea helmikuussa 2017. Myöskään hallitustyön arviointi ei ole täysin lyönyt läpi PK-yrityksissä, vaikka se olisi keino panostaa hallitustyön ja -kokoonpanon kehittämiseen. Kouluttautuminen hallitustyöhön kuitenkin muuttaa tilannetta, sillä barometrin vastauksissa on selvä ero kauppakamarien HHJ-kurssin käyneiden ja muiden vastaajien kesken.

Kaikki Manner-Suomen kauppakamarit tarjoavat Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -koulutusta (www.hhj.fi). HHJ-kurssille osallistuu vuosittain lähes 650 henkilöä. Kahteen vuosittaiseen HHJ-tutkintoon osallistuu yhteensä noin 400 kurssin suorittanutta.

Kauppakamarien helmikuisen PK-hallitusbarometrin vastaajista lähes puolet, 46 prosenttia, on suorittanut kauppakamareiden HHJ-kurssin. HHJ-puheenjohtajakurssin on suorittanut 8 prosenttia. HHJ-tutkinnon suorittaneita on 21 prosenttia. Mitään näistä ei ollut suorittanut 52 prosenttia vastaajista. HHJ-koulutuksen vaikutus näkyy selvästi barometrin tuloksissa.

Hallituskokoonpanossa kehittämistä tulevien haasteiden näkökulmasta

Moni PK-yritys suunnittelee toimintansa laajentamista, investointeja tai viennin käynnistämistä. Esteitä suunnitelmille voi aiheuttaa hallituksen osaaminen ja vähäinen vaihtuvuus jäsenistössä. Lähes 80 prosenttia vastaajista katsoo hallituksessa olevan riittävän monipuolinen osaaminen yrityksen nykytilanteen kannalta.

Tilanne muuttuu radikaalisti, kun tarkastellaan yrityksen tulevaisuutta. Vain noin kolmannes (32 prosenttia) kyselyn vastaajista katsoo, että hallituksessa on nykyisellään riittävä osaaminen yrityksen tulevien haasteiden, kuten kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen, kannalta.

Vaikka tilanne näyttää olevan laajasti haasteellinen, HHJ-kurssin käyneet vastaajat arvioivat hallituksen osaamisen yrityksen tulevien haasteiden kannalta selvästi useammin riittäväksi kuin kursseja käymättömät vastaajat. Hallitustyöhön kouluttautuneista 37 prosenttia oli tilanteeseen tyytyväinen, mutta vain 28 prosenttia muista oli samaa mieltä.

Strategiapäivä tuplasti yleisempi HHJ-kouluttautuneiden yrityksissä

Kouluttautuminen hallitustyöhön näkyy myös hallitustyön organisoinnissa. Kokousaineisto lähetetään etukäteen 77 prosentissa HHJ-kurssin käyneiden hallituksissa ja vain 53 prosentissa kursseja käymättömien hallituksissa.

Arvostus strategiatyöhön on selvästi suurempaa hallitustyöhön kouluttautuneiden joukossa, sillä hallituksella pidetään kaksi kertaa useammin vuotuinen strategiapäivä HHJ-kurssin käyneiden yrityksessä (53 % vrt. 23 %).

Hallitustyön arvioinnissa kehittämistä

Hallitustyön arviointi on oivallinen keino kehittää hallitustyötä ja -kokoonpanoa. Arvioinnissa voidaan selvittää hallituksesta puuttuvia osaamisalueita ja jäsenten panostusta hallitustyöhön. Siitä huolimatta merkittävä osa PK-yrityksistä ei tee lainkaan hallitustyön arviointia.

Hallitustyön arvioinnin suhteen näkyy iso ero HHJ-kurssin käyneiden ja muiden välillä. Puolet kursseja käymättömistä kertoo, ettei hallitus arvioi toimintaansa, kun HHJ-kurssin käyneistä vastaajista alle kolmanneksen yrityksissä arviointia ei tehdä. HHJ-puheenjohtajakurssien käyneillä ero on vielä selvempi, kun vain 24 prosenttia kertoo, ettei arviointia tehdä.

 

Kuva: Kauppakamareiden PK-hallitusbarometri 2017

Kouluttautuminen kannattaa

Kauppakamarareiden PK-hallitusbarometrin tulokset osoittavat, että kouluttautuminen hallitustyöhön kannattaa. HHJ-kurssin käyneiden hallituksissa hallitus on paremmassa iskussa tulevaisuuden haasteisiin nähden ja myös hallitustyön organisointiin ja arviointiin panostetaan muita yrityksiä enemmän.

 

Leena Linnainmaa

Leena Linnainmaa on Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja. Leenan vastuualueisiin kuuluvat yritysjuridiikka, yritysten hyvä hallinnointi ja itsesääntely.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s