Miksi yrityksen kannattaa panostaa työkykyjohtamiseen?

Olen monesti ajatellut ja kuvannutkin, että työhyvinvoinnin johtaminen on kuin ameba, joka ulottuu kaikkialle ja sen kuvaaminen on vaikeaa, jos ei mahdotonta. Yrityksen näkökulmasta on kyse kaikesta, aina ergonomiasta osaamiseen ja johtamisesta työtapoihin. Samalla kun puhutaan yrityksen johtamisesta; johdosta ja esimiehistä sekä yksilöistä – tullaan siihen, miten minä itseeni panostan. Missä menee yrityksen tai yksilön vastuu, jos minä en nuku, syön epäterveellisesti tai en noudata annettuja työohjeita?

Ennenaikainen työkyvyttömyys tulee kalliiksi

Suomessa jäi viime vuonna 18 800 henkilöä työkyvyttömyyseläkkeelle, suurimpina syinä ovat tuki- ja liikuntaelimet sekä mielenterveys. Yritykselle ennenaikainen työkyvyttömyys tulee kalliiksi, sillä se vaikuttaa isoilla yrityksillä työkyvyttömyyseläkemaksuun, siihen mitä yritys maksaa työeläkeyhtiölle. Kallista on myös henkilön poissaolo tuottavasta työstä, työyhteisön huoli sairastuneesta työkaverista ja työterveydenpalvelut. Suomessa on laskettu, että yritykset saattavat menettää jopa 20% työn tuottavuudesta puutteellisen johtamisen ja työhyvinvoinnin vuoksi.

Yritys ei yleensä voi vaikuttaa siihen, jos minulle tulee syöpä tai joudun onnettomuuteen ajaessani autoa, mutta yleensä ne johtavat sairauspoissaoloihin ja pahimmillaan työkyvyttömyyteen. Näissä tilanteissa hyvä työterveyshuolto on arvokas, se hoitaa asioita nopeasti, minimoi sairauspoissaolojen tarvetta ja saattaa henkilön hyvään hoitoon. Yrityksessä voidaan selvittää, onko osittainen työskentely sairauslomalla mahdollista, se voi olla molempien toive tai jos työkyky on mennyt omaan työtehtävään, voidaan tutkia muiden tehtävien sopivuutta tai ohjata uudelle uralle.

Ennakointi ja esimiestyö avainroolissa

Parhaimmillaan työkykyjohtaminen on ennakointia. Rakennetaan hyvä verkosto työeläkeyhtiöstä, työterveydestä ja muista kumppaneista. Pyritään luomaan työympäristö, joka tukee työskentelyä, tilat ovat hyvät ja ergonomia on kunnossa. Samalla henkilöstöä ohjataan huolehtimaan ergonomiasta esim. taukojen pitämisestä tai käyttämään hankittuja työvälineitä.

työkyky

Johtamiseen ja esimiestyöhön panostetaan, jotta esimiehet osaavat puuttua ajoissa asioihin, johtaminen palvelee työntekemistä ja henkilön osaaminen omaan työhön on kunnossa. Opastetaan tai luodaan ohjeet, miten toimia kiusaamistilanteessa tai mahdollistetaan osa-aikatyö henkilön elämäntilanteeseen vastaamaan. Tuetaan henkilöstöä liikkumaan, annetaan mahdollisuudet nauttia terveellisestä lounaasta ja opastetaan painonhallintaan.

Yksi tapa jäsentää työkykyjohtamista on tarkastella tilannetta työsuhteen elinkaaren mukaan. Hyvässä työkykyjohtamisessa huomioidaan rekrytoinnissa henkilön työkyky suhteessa tehtävään ja perehdytyksessä oikeat työtavat ja turvallinen työskentely. Työsuhteen aikana mietitään, miten tuetaan henkilön motivaatiota, sitoutumista, osaamista ja työpanosta sekä työsuhteen päättyessä varmistetaan siirtyminen hyvällä toimintakyvyllä eläkkeelle tai riskien minimoiminen esim. uusien urapolkujen kautta.

Työkykyjohtaminen on ennakointia, toimivia prosesseja ja akuuttien tilanteiden ratkaisua, jotta yritys pysyy tuottavana ja henkilöstö työkykyisenä. Jokaisessa yrityksessä voidaan luoda omat parhaat käytännöt, mutta olennaista on nostaa työkykyjohtaminen osaksi yrityksen johtamista. Työkykyjohtaminen on olennainen osa yrityksen kilpailukyvyn varmistamista.

Lisää aiheesta työkykyjohtamisen valmennuksessamme Tampereella 11.4.

Hippu Pintilä, Opteam

Hippu pintilä 2017
Hippu Pintilä, seniorikonsultti, psykologi

Hipulla on yli 20 vuoden kokemus henkilöstöjohdon tehtävistä yrityksen sisällä tai konsulttina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s