HALLITUSJÄSENYYS ON VAATIVAA

jussi_eerikainen

Osakeyhtiön hallitus on yhtiön tärkein elin. Osakeyhtiölain kuudennen luvun ensimmäisessä pykälässä todetaan, että yhtiöllä on oltava hallitus. Sillä voi olla myös toimitusjohtaja ja hallintoneuvosto, mutta ne eivät ole pakollisia.

Osakeyhtiön hallituksen jäsenyys on vaativa tehtävä. Hallituksen tulee yhteisvastuullisesti huolehtia yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Kaikkien jäsenten on valvottava ja noudatettava osakeyhtiölakia jakirjanpitolakia. Kaupungeilla ja kunnilla on merkittävät omaisuusmassat hallinnoimissaan osakeyhtiössä. Useat konserniyhtiöt ovat kokoluokaltaan keskisuuria tai suuria Pk-yrityksiä. Niiden asianmukainen johtaminen on ensiarvoisen tärkeää kuntatalouden tasapainottamisessa. Parhaimmillaan yhtiöt jakavat osinkoja ja niiden markkina-arvot kasvavat.

Osakeyhtiöiden hallitusvalintoihin niin yksityisellä kuin julkisella puolella on kiinnitettävä erityistä huomiota. Hallituksen kokoonpanon tulisi olla laaja-alainen. Hallituksen jäsenten pitäisi edustaa monipuolisesti yrityksen ydintoimintoja: taloutta, juridiikkaa, henkilöstöhallintoa, markkinointia sekä toimialaa. Jokaisen hallituksen jäsenen on tunnettava osakeyhtiölaki ja ymmärrettävä hallituksen tehtävät. Hallituksen jäsenten valintakriteereinä ei pidä olla ystävyyssuhteet tai kunnallisvaalien henkilökohtaisetäänimäärät. Yhtiön tulevaisuuden turvaamiseksi hallituksen valinnassa on painotettava substanssiosaamista.

Onneksi tilanne tiedostetaan kunnissa jo paremmin. Valinnoissa pyritään löytämään riittävää osaamista ja hallitustyöhön kouluttamiseen on panostettu entistä enemmän. Myös kokemuksella on merkitystä. Olisi suositeltavaa, että tuoreet kuntapäättäjät osallistuisivat alussa kunnalle vähemmän kriittisten yhtiöiden hallintoon ja siirtyisivät kokemuksen karttuessa vaativampiin hallitustehtäviin. Käytäntö, jossa hallituspaikat nimetään neljäksi vuodeksi kerrallaan, ei ole nykypäivää. Yhtiöiden tilanteiden muuttuessa on syytä tarkistaa myös hallitusten kokoonpanoja ja tehtävä tarvittaessa muutoksia.

Kuntien omistamien yhtiöiden hallitusten jäsenet valitaan pääsääntöisesti poliittisin perustein. Onko tämä välttämättä kunnan tai veronmaksajien edun mukaista? Miksei hallitusjäseniksi voitaisi valita myös ulkopuolisia asiantuntijoita? Hallitukset voisivat olla ns. hybridejä, jossa osa jäsenistä valitaan politikoista ja osa poliittisesti riippumattomista henkilöistä. Loppukädessä omistajilla on kuitenkin yhtiökokouksissa aina päätäntävalta valita uusi hallitus, jos se ei ole noudattanut tai saavuttanut omistajien asettamia tavoitteita.

Jussi Eerikäinen
Toimitusjohtaja
Hämeen kauppakamari

hhj_virallinen_150

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s