F1-varikoilta neuvotteluhuoneisiin: maailman huippujen menetelmät kaikkien saataville

hintsa_hyvinvoinnin_osa-alueet

Aki Hintsan luoma malli kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista on saanut merkittävää kansainvälistä huomiota viime vuosina, eikä syyttä. Hintsan oppeihin ovat luottaneet niin menestyneet huippu-urheilijat kuin yritysjohtajatkin ja tulokset puhuvat puolestaan. Filosofian taustalla on kokonaisvaltainen käsitys ihmisen hyvinvoinnin ja optimaalisen suorituskyvyn vaatimuksista, joita voidaan lähestyä seuraavien kolmen periaatteen kautta.

Optimaalinen suorituskyky on parantuneen hyvinvoinnin seurausta

Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta usein etsimme oikotietä onneen. Jos kiinnitämme katseemme liian vahvasti tavoitteeseen, saatamme helposti pyrkiä sinne täysin väärin menetelmin. Hyvän suorituskyvyn, tai paremman elämän, salaisuus on harvoin jossain erityisissä konsteissa, vaan yksinkertaisten asioiden tekemistä toistuvasti hyvin. Hyvinvointi on kokonaisvaltainen käsite ja Hintsan mallissa se muodostuu seuraavista kuudesta osa-alueesta: fyysinen aktiivisuus, ravinto, lepo ja palautuminen, biomekaniikka, henkinen energia ja yleinen terveys. Jokaisesta osa-alueesta löytyy päivittäisiä tapoja ja tekoja, mitä muokkaamalla voidaan parantaa hyvinvointiamme, ja sen seurauksena saavuttaa parempi suorituskyky ja onnellisempi elämä.

Ennaltaehkäisy ja priorisointi kannattavat

Monet elävät ”sitten kun tai sitten jos” –asenteella erinäisten elämän osa-alueen suhteen. Saatamme miettiä, että sitten kun olen eläkkeellä, alan tehdä jotain mistä olen aina haaveillut. Tai sitten jos sairastun, muutan elämäntapojani. Tai sitten kun minulla on enemmän aikaa, alan huolehtia omasta hyvinvoinnistani. On äärimmäisen tärkeää lähestyä omaa hyvinvointia ennaltaehkäisevästi, sekä priorisoida itselleen tärkeitä asioita tänään, eikä odottaa jotain hyvää tulevaisuuden hetkeä. Priorisoimalla omaa terveyttä ja hyvinvointia voimme ennaltaehkäistä monia vaivoja ja taata, että voimme nauttia hyvästä elämänlaadusta tänään, ja vielä silloinkin, kun se suunniteltu ”sitten kun” hetki koittaa.

Sitoutuminen ja motivaatio ratkaisevat

Hintsan mallin ytimessä on ymmärrys siitä, kuka todella olemme ja mitä haluamme. Kestävät elämäntapamuutokset vaativat sisäistä motivaatiota ja sitoutumista. Tavoitteena ei ole yksittäisten huippusuoritusten saavuttaminen, vaan parempi elämä pitkällä aikajänteellä. Tärkeää on kuitenkin ensin selvittää mitä todella elämältä haluaa, ja miksi. Useasti teemme asioita sitoutuneestikin, miettimättä todella edistävätkö panostuksemme lopulta itsellemme tärkeimpiä asioita. Kun rakennamme identiteettimme kestävälle pohjalle, voimme määritellä oikeanlaisia tavoitteita, sekä tehdä pitkäjänteisesti töitä niiden saavuttamiseksi.

Koulutus- ja valmennusohjelmia laajemmalle yleisölle

Hintsan opit eivät ole enää vain huippu-urheilijoiden ja yksittäisten yritysjohtajien saavutettavissa. Mallin ympärille on rakennettu eritasoisia ohjelmia henkilökohtaisista valmennusohjelmista digitaalisiin koko yrityksen henkilökunnan kattaviin koulutusohjelmiin. Esimerkiksi Kymenlaakson ja Keski-Suomen päättäjille on tarjottu ohjelma yhteistyössä alueiden Kauppakamarien kanssa. Hyvinvointia ja suorituskykyä parantavat ohjelmat on otettu loistavasti vastaan ja ne ovat keränneet osallistujilta kiitettävät palautteet – huippu-urheilijoiden kanssa kehitetty ja testattu valmennusmetodi soveltuu loistavasti myös työelämään!

Olipa kyse sitten henkilökohtaisista tavoitteistasi tai yrityksesi henkilökunnan hyvinvoinnista, pyri olemaan aktiivinen toimija ja miettimään miten pystyt lähestymään asioita kokonaisvaltaisesti ja ennaltaehkäisevästi, sekä rakentamaan kestävää motivaatiota ja sitoutumista.

Matti Kontsas
Science & Development Director
Hintsa Performance

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s