Läpileikkaus työoikeuden ajankohtaisiin kysymyksiin

Kauppakamarin perinteiset Työoikeuspäivät 2016 keräsivät taas noin 130 kuulijaa Finlandiatalolle toukokuisena torstaina. Monet kuulijoista ovat olleet mukana jo useana vuonna, eivät kuulemma uskalla jättää päiviä väliin, jotta eivät jää paitsi mistään tärkeistä muutoksista.

Vilkasta keskustelua lounaalla

Lounaspöydässä keskustelu kävi vilkkaana ja pöytäseuranani ollut henkilöstöjohtaja totesi, että Työoikeuspäivät on hyvä tapa päivittää tiedot työoikeudellisissa kysymyksissä. Asiantuntijat avaavat lainsäädännön ja oikeuskäytännön muutokset ja kertovat olennaiset asiat. Vaikka lainsäädännön muutoksia voi seurata muutakin kautta, niin itse ei pysty lukemalla tekemään tarpeellisia tulkintoja eikä tietämään, mikä milloinkin on olennaista, mihin tulee keskittyä. Hyvin kiteytetty.

Laadun takasivat asiantuntevat luennoitsijat

Luennoitsijoina (jos näin voi sanoa, ehkä paremminkin keskustelijoina tai alustajina) oli sekä työnantaja- että työntekijäpuolen asiantuntijat kuten myös yliopiston ja lainlaatijan edustajat. Näin näkemykset olivat monipuolisia ja kaikkiin kuulijoiden kysymyksiin saatiin laaja-alaiset vastaukset. Hallitusneuvos Tarja Kröger kertoi lainvalmistelussa esillä olleista asioita, vuosilomalain muutoksista riitti monenlaista asiaa ja yleisökysymyksiä. Mielenkiintoista oli kuulla, miten hän totesi, että lainsäädäntö on monelta osin vajavaista ja lopullinen kanta moneen uuteen pykälään selviää vasta oikeuskäytännön kautta – koulutuksille on siis tilausta jatkossakin!

Asianajaja Petteri Uoti piti tapansa mukaan loistavan ja värikkään esityksen. Hänen tapaansa analysoida viimeaikaista työoikeudellista oikeuskäytäntöä on ilo seurata, pitkä kokemus ja ammattitaito näkyvät myös siinä, miten hän KKO:n ratkaisuista ikään kuin rivien välistä lukee paljon sellaista, mikä kokemattomammalle ei lainkaan näy.

Päivän aikana käsiteltiin lisäksi kansainvälistymisen haasteista, osa-aikatyön erityiskysymyksiä sekä oman ja ulkopuolisen työvoiman käyttöön liittyviä ajankohtaisia teemoja.

Kolmikanta koolla

Päivä päättyi mielenkiintoiseen pyöreän pöydän keskusteluun teemasta ”Riita vai sovinto työoikeusasioissa?” professori Paanetojan toimiessa fasilitaattorina. Paikalla oli kolmikannan kaikki osapuolet: Äimälä (EK), Lehto(SAK) ja Kröger (TEM) – eli samat henkilöt, jotka ovat olleet mukana valmistelemassa uusinta työlainsäädäntöämme! ”Koska työryhmissä joudutaan aina tekemään kompromisseja, lainsäädäntö jää vääjäämättä tulkinnanvaraiseksi – joko tahallisesti tai tahattomasti”, totesi Äimälä.

Kysymykseen ”Mikä on tärkein neuvo esimiehelle?” Äimälä vastasi, että oikeudenmukaisuus, johdonmukaisuus ja tasapuolisuus kaikessa toiminnassa. Lehto oli samoilla linjoilla, lisäksi hän korosti avoimuuden merkitystä. Jos näissä on ongelmia, yhteistyö työpaikoilla ei suju. Tämä neuvo meidän kaikkien on hyvä pitää mielessämme.

26.5.2016 Seija Ruohonen, tuottaja, Helsingin kamari Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s