Kuka tarvitsee ihmistä, kun robotit vievät työt – vai vievätkö?

Kauppakamarin ja Henry ry:n joka keväisessä Henkilöstöpäivät- laivaseminaarissa tietokirjailija, kolumnisti Petteri Järvinen pohti esityksessään, vievätkö robotit ihmisten työt ja tarvitaanko jatkossa ihmisiä.

Petteri Järvisen henkilökohtainen avustaja Amazon Echo, musta pieni pönttö nimeltään Alexa kertoi esityksen aluksi, millainen sää on seminaarimatkan kohteena olevassa Tukholmassa. Alexa tiesi myös, mitä Järvisen ostoslistalla on. Alexa viihdytti kuulijoita myös soittamalla mitä tahansa musiikkia siltä pyydettiin, mutta juomia Alexa ei kuitenkaan suostumaan tarjoilemaan seminaariväelle.

Puhelin ratkaisee jo yhtälöitä – tarvitaanko enää matematiikan opettajia. Tai puhelin kääntää eri kielille lauseita. Monet perinteiset palvelut ovat jo muuttuneet digitaaliseksi. IoT yhdistää palvelut ja laitteet toisiinsa. Esimerkkinä Järvinen mainitsi ruokaa tilaavan jääkaapin, joka esiteltiin alkuvuodesta USAssa. Koulutuksen perässä pysyminen on iso kysymysmerkki. Petteri Järvinen ennustaa, että koulutusta tarvitaan jatkossa luovuudessa , jatkuvassa oppimisessa tai sosiaalisissa taidoissa. Perinteisen ohjelmoinnin osaaminen voi olla jo aikansa elänyttä, sillä pian laitteet ymmärtävät ihmisen puhetta, kuten Järvisen henkilökohtainen avustaja Alexa tekee.

Vanhoja työpaikkoja kuolee, mutta uusia syntyy, kuten aina ennenkin.Esimerkiksi pankkisektori työllistää nyt enemmän kuin v. 2000. Digitalisaatio on fakta, joka luo kasvua ja kasvu luo työtä. Muutoksen nopeus kuitenkin uhkaa ylittää ihmisen oppimiskyvyn nopeuden.

Järvinen nosti Uberin esimerkkinä, jossa yhdistyvät kaikki digitalisaation elementit kuten disruptiivisuus, jakamistalous tai mobiilitekniikka. Uber hyödyntää kuitenkin lain harmaata aluetta, sillä ansiontarkoitus ja välityspalvelu ovat luvanvaraisia. Rakennemuutos tuntuu hallitsemattomalta, mutta onko koskaan rakennemuutos ollut hallittua. Pahin este suomalaisten menestykselle on korvien välissä ja silmien edessä. Järvisen mukaan Suomi ei ole mikään byroslavia. Hän toi terveisiä USAsta, jossa eri osavaltiossa on erilaisia säädöksiä ja oli sitä mieltä, että Trumpin suosio perustuu sääntelyyn kyllästyneisiin amerikkalaisiin.

Kotitöiden osalta voimme me naiset olla huoletta, sillä tietoyhteiskunnassa pääsääntöisesti naisten hoitamat tehtävät ovat korvaamattomia. Roboteille on vaikea opettaa ihmistaitoja, sillä puutarhan hoitaminen tai pyykin peseminen ovat haasteellisia töitä.Tosin Panasonicin pesukone on jo oppinut viikkaamaan yhden paidan vain 3 minuutissa.

Ihmisen vahvuuksia ovat reagointikyky odottamattomiin tilanteisiin, viestintä ihmisten kanssa tai empatia ja inhimillisyys. Paras tulos saadaan hyödyntämällä robottien ja ihmisten vahvuuksia, ei kilpailemalla keskenään. Järvinen muistutti, että robotilla ei tarkoiteta elokuvista tuttua, kävelevää hirviön näköistä otusta, vaan tietokonetta ja tulevaisuuden uudenlaisia tietoteknisiä laitteita.

Työtä ei mitata pelkällä tehokkuudella. Etiikka ja arvot ovat ennenkin ohjanneet kulutusta ja kehitystä. Järvinen päätti esityksensä toteamalla, että ”ihminen ei voi kilpailla robotin kanssa muuttumalla yhä enemmän koneeksi vaan olemalla yhä enemmän ihminen”.

Helsingin seudun kauppakamari järjestää vuosittain Henry ry:n kanssa yhteistyössä jäsenorganisaation henkilöstöpäättäjille suunnatun laivaseminaarin. Tänä vuonna seminaarin ajankohta oli 25. – 26.5.2016. Seuraavan kerran henkilöstöpäättäjät kokoontuvat Henkilöstöpäiville 7. -9.6.2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s